Водойми на присадибній ділянці: види і способи створення

Перш за все, слід сказати, що особливості створення таких об’єктів визначаються традиціями культури. Наприклад, в таких країнах, як Франція і Великобританія, застосовували в основному природні ставки різної глибини з мінімальною кількістю додаткових елементів оформлення. Аналогічні водойми перейняли жителі США – догляд за ними обмежується лише періодичної чищенням. Жителям штатів з посушливим кліматом в якості водойм доводиться обмежуватися басейном або створювати ставок.

У будь-якому випадку, присадибна водойма, незалежно від його типу, є одним із способів компенсації проживання більшості сучасних людей у відриві від природного місця існування шляхом взаємодії з водним об’єктом, близьким до природного.

Україна відрізняється поєднанням західних і східних підходів до створення водойм, тобто в даній місцевості серед власників присадибних ділянок поширені як водойми штучного типу у вигляді басейнів, так і природного типу у вигляді ставків.

Далі слід розглянути особливості даних типів водойм. Природні водойми рятують власника ділянки від необхідності організації дренажу грунту. Крім того, ставки прості в обслуговуванні і мають власні популяції рослинних і тваринних організмів. Це, як відомо, позитивні якості водойм даного типу.

З негативних особливостей слід відзначити неефективне розташування водойми і небезпечну глибину, ерозію берегів і неможливість контролю водного рівня. Однак є деякі способи усунення вищеназваних негативних особливостей природних присадибних водойм. З метою запобігання ерозії виробляють зміцнення берегів шляхом цементування. Глибину можна вирівняти, проте потрібно проводити цю процедуру обережно, не допускаючи пошкодження водної рослинності. Регулювання рівня води можна здійснювати шляхом застосування електричних насосів. Крім того, можливе деяке підвищення комфортності експлуатаційних умов і прикраса присадибної водойми за рахунок прокладання декоративних містків і організації системи освітлення.

Штучні водойми позбавлені негативних особливостей, властивих вищерозглянутого типу водних присадибних об’єктів. Водойми розглянутого типу нагадують кілька збільшений аналог акваріума, розміщений в грунті на певній глибині. Першими етапами створення штучної водойми є вибір його місця розташування і опрацювання ложа. Можливе проведення даних робіт самостійно або за допомогою ландшафтного дизайнера. При цьому слід враховувати ландшафтні особливості, які можуть бути використані в даних цілях. Зазвичай площа водойм штучного типу становить 4-6, а глибина – не більше 1,5 м.