Результати рентгенівських та металографічних досліджень

Результаты рентгеновских и металлографических исследований

Макродослідження зварних зразків, виконаних під розглянутими вище флюсами, показало в переважній кількості випадків наявність у металі шва пор та раковин. Найбільш щільні шви виходять при зварюванні під флюсом УФОК-Al № 31 і АН-А1. Макропори в основному металі при нормальному травленні не виявляються.
Мікродослідження зразків при 100- та 200-кратному збільшенні показує незалежно від складу флюсу, під яким вони зварювалися, наявність пір у металі шва та в основному металі.

Найбільш щільні шви виходять на зразках, виконаних під плавленим флюс УФОК-А1. Видно дрібні одиночні пори, розмір яких не перевищує 0,01-0,015 мм. Якості зварних з’єднань з алюмінію необхідно приділяти велику увагу, оскільки воно впливає термін служби хімічної апаратури для агресивних середовищ. Особливо важливо мати щільні шви на судинах із алюмінію для виробництва та зберігання кислот. Дефекти зварних з’єднань можна поділити на зовнішні та внутрішні.

Зовнішні дефекти легко виявляються візуально і вимагають спеціального устаткування чи реактивів. До цієї групи відносяться дефекти, з якими доводиться зустрічатися також при зварюванні сталі, а також притаманні тільки алюмінію: Підрізи вздовж шва, що з’являються внаслідок неправильного режиму зварювання і при поганій рідині шлаків, що утворюються.

Якщо ширина та глибина підрізів не перевищують 1 -1,5 мм, шви можна допускати до експлуатації. Підрізи виявляються візуально після зняття з металу шва залишків шлаку.

Непровари верхньої кромки листів, що зварюються, що з’являються внаслідок неправильних теплових режимів ручного зварювання, при зварюванні електродами малих діаметрів і надмірно широкому обробленні кромок. Непровари виявляються візуально.

Вони підлягають вирубці з наступним заварюванням.