Як штукатурити цементом

Жодне будівництво не обходиться без цементу. Цей матеріал у суміші з водою утворює пластичну масу. При затвердінні цемент набуває чудової твердості, порівнянної з міцністю природного каміння.

Розчини на основі цементу застосовують як у промисловому, так і у цивільному будівництві. Цементом можна виконувати оштукатурювання поверхонь. При цьому слід дотримуватись встановлених правил.

Перший етап
Варто зазначити, що оштукатурити стіну за один прийом не вийде. Обробка поверхонь цементом здійснюється шляхом нанесення трьох шарів.

На першому етапі роблять набризок. При цьому суміш піску та цементу розводять водою у пропорції 1 до 3. Розчин не повинен бути надто густим або надто рідким. Якщо суміш стікатиме зі стін, до неї слід додати сухої суміші. А якщо, навпаки, вона не прилипає до стіни, то треба додати води.

Першим шаром усувають основні вади: увігнутості, тріщини, порожнечі. Таким чином, забезпечується надійне зчеплення штукатурки та основи.

Для кращого зчеплення стіну попередньо змочують водою.

Другий етап

На другому етапі застосовується густіший розчин. Його склад той самий, що й у першому випадку: цемент, пісок та вода. На одну частину цементу припадає три частини піску. У добре перемішану піщано-цементну суміш додають воду.

Другим шаром вирівнюють всю поверхню. Товщина цементного шару зазвичай не менше одного і не більше трьох сантиметрів.

Спочатку розчин беруть кельмою та різким рухом накидають на стіни. За відсутності кельми зачерпувати цементну суміш можна і підручними засобами, наприклад, ковшком або лопаткою.

Потім починають його розтирати по поверхні напівтерком і правилом, вирівнюючи по висоті. Орієнтирами випадуть маячки.

Поштукатурена поверхня повинна бути шорсткою. Якщо зробити поверхню гладкою, то наступний шар не матиме міцного зчеплення з попереднім.

Третій етап
Останній шар штукатурки називають фінішним. До його складу пред’являються суворіші вимоги. Так і цемент і пісок перед змішуванням необхідно просіяти. Великі частинки при цьому видаляються, що дозволяє отримати якісний однорідний розчин. Оздоблювальна суміш по густоті має нагадувати сметану.

Вже висохлий товстий шар штукатурки обприскують водою. Ця операція значно підвищує адгезію.

Розчин розтирають по поверхні стін напівтерком до товщини кілька міліметрів. Переважна довжина оздоблювального інструменту 0,75-1,0 м.

Готова штукатурка затирається теркою. Рухи відбуваються по колу убік, протилежний ходу годинникової стрілки.

Ось і все, поверхня оброблена.