Влаштування стяжок

Визначимося, навіщо виконується стяжка? У більшості випадків бетонна основа підлоги не підходить ні під одне покриття для підлоги таке, як лінолеум, паркет, плитка, ламінат та інші.

Стяжка є проміжним шаром між основою та покриттям підлоги. Функціональне призначення стяжки таке:

вирівнює основу та створює нульовий обрій підлоги;
служить для теплової ізоляції приміщення від основи підлоги (наприклад, при створенні теплої підлоги);
має бути досить міцною, якісною та довговічною.
Існує кілька видів стяжок. Усі вони поділяються на звичайні, плаваючі, збірні та монолітні. В основному це:

цементно-піщані;
бетонні (керамзитові, комірчасті, іноді з додаванням армуючих речовин – фібри з поліпропілену);
сухі (гіпсові);
наливна підлога – стяжки на основі готових сумішей (цемент, пісок, заповнювачі, пластифікатори) та інші.
Від того, наскільки якісно виконана стяжка, залежить якість підлоги, ваше сприйняття приміщення та комфорт від перебування в ньому. Далі ми назвемо основні кроки, без яких неможливий пристрій акуратної, рівної стяжки.

КРОК 1. ВИЗНАЧУЄМО ГОРИЗОНТАЛЬ
Спочатку по всьому приміщенню встановлюється нульовий рівень. Найкраще – за допомогою лазерних приладів або водяним рівнем. Це може бути довільна позначка, нанесена на ділянки стін, наприклад, 1,5 м щодо горизонту (але не щодо існуючої статі). Відмітини з’єднуються суцільною лінією, яка і вважається нульовим рівнем. Ця лінія служитиме орієнтиром на всіх етапах робіт з улаштування стяжки.

КРОК 2. ВИЗНАЧУЄМО ПЕРЕПАД ВИСОТ У ІСНУЮЧОЇ ПІДЛОГИ
Зараз нам потрібно виставити рівень стяжки та розрахувати витрату розчину. Робимо кілька вимірів від нульового рівня до підлоги у різних місцях приміщення. У точці виміру на стіні залишаємо запис отриманого значення. Найбільше значення буде показувати найнижчу точку підлоги, а найменше значення – високу точку підлоги. По різниці значень ми судитимемо про рівень перепаду висот.

Товщина стяжки з полімерцементу (з додаванням пластифікатора) повинна бути не менше 30 мм, інакше стяжка розтріскується. Якщо вирівнювання підлоги робиться спеціальними складами, такими як суміші, що «самовирівнюються», то мінімальна товщина шару рекомендується виробником.

КРОК 3. РОБИМО РОЗРАХУНОК ПЕРЕПАДІВ ВИСІТ ДЛЯ РІЗНОРІВНЕВОГО СТЯЖКУ
Всі покриття для підлоги, що застосовуються в приміщенні, повинні стиковуватися між собою без перепадів і сходів. Однак усі покриття мають різну товщину. Тому стяжку під ці покриття планують на різних рівнях і компенсація перепаду висот досягається за рахунок товщини покриттів.

КРОК 4. ГОТУЄМО ПОВЕРХНІ
Перш ніж покласти стяжку, готують основу. Підставу ретельно оглядають. Щоб не було наскрізних щілин, його зачищають і отвори замазують густим цементним розчином. Спеціальним пилососом прибирають пил. Додатково виконується ґрунтовка, яка «з’їдає» залишки пилу і створює чудове зчеплення між основою та стяжкою.

Стінки, перегородки, колони, з якими стикатиметься стяжка, тимчасово ізолюють. Для цієї мети внизу стін клеїться демпферна стрічка. Стрічка має бути встановлена ​​на рівень заливки стяжки.

КРОК 5. ВИСТАВЛЯЄМО «МАЯКИ» (НАПРЯМНІ)
Вирівнювання стяжки відбувається по напрямних і важливо, щоб ці напрямні були правильно виставлені тоді стяжка буде рівною. Вимоги до «маяків»:

можливість жорсткої фіксації;
регульованість по висоті;
паралельне встановлення.
Відстань між маяками має дозволяти оперти між ними кінці рейки-правила, якою вирівнюватиметься розчин. У місцях перепаду рівня робиться опалубка із фанери, яка зафіксує розчин і не дасть йому розтікатися.

КРОК 6. ГОТОВИМО РОЗЧИН І ЗАЛИВКУ
Приготування розчину у нас механізоване і таким чином склад суміші перемішується дуже ретельно. Для покращення пластичності тіста ми застосовуємо пластифікатори, а також поліпропіленову фібру. Розчин повинен бути розсипчастим і трохи розпливатися на поверхні, без грудок. Його використовують протягом 1,5 години.

Заливання виконують за один раз. Якщо ж залишати незавершеною частиною кімнати, то в такому випадку необхідно зробити технологічний шов, який виконується за допомогою демпферної стрічки.

Для отримання якісної стяжки ми проколюємо свіжоукладений розчин тонким стрижнем. Ці дії дозволяють уникнути повітряних порожнин у товщі тіста.

КРОК 7. Доглядаємо за стяжкою
Протягом тижня стяжці необхідно забезпечити достатню вологість. З урахуванням того, що цемент набиратиме міцність 25-28 днів, для правильного застигання розчину, потрібна вода. Якщо стяжка буде сохнути, розчин не встигне застигнути, і стяжка обов’язково розтріскається.

Для початку 2-3 рази на день стяжку змочують водою. Через 3 дні після заливання витягують маяки, обробляють поглиблення грунтом і затирають розчином. Потім стяжку знову рівномірно змочують 2-3 десь у день.