Вибір каменю для ландшафтного дизайну

Весь рік можна спостерігати зміни вигляду саду. Але лише елементи з природного каменю залишаються незмінні своїм зовнішнім виглядом. До того ж, цей матеріал відрізняється підвищеною міцністю і стійкістю до мінливості погоди, хоча ці показники різні для кожної породи. Щоб композиції з каменю довше зберігали свій колишній вигляд, необхідно ретельно вибирати не лише за зовнішнім виглядом, але і за функціональними критеріями.

Сходинки або тераса з каменю витримують значні навантаження, а значить для них основний критерій – міцність. Найміцніші породи природа створила із застиглої магми – це граніти, сиеніти, лабрадорит, габро. Звичайно ж, вартість їх висока, але необхідно звернути увагу ось на що. Вирішивши купити камінь і вибравши, наприклад, сиенит, ви робите інвестування в майбутнє, оскільки, якщо вапняк почне ламатися вже через 20-70 років, то сиенітамі руйнування загрожує не раніше ніж через 400! Цікаво, чи не так?

Мармур справедливо вважається еталоном краси, але при всій своїй естетичності не володіє високою міцністю. Він більше застосуємо для скульптурного майстерності. І з ним доведеться повозитися восени – уривати плівкою або переносити в криті приміщення – інакше є ризик повного або часткового руйнування в залежності від природних опадів і температурних перепадів. У ландшафтному дизайні найчастіше використовують мармурову крихту. Світліше забарвлення такої відсипання в невеликих садах візуально збільшує простір. Але важливо пам’ятати, що натуральна мармурова крихта має властивість незабаром жовтіти і бруднитися, виходячи з чого, купити камінь з цього сімейства краще вже обробленим хімічно нейтральними пігментами – це збільшить термін служби камінчик. Для оформлення альпінарію підійдуть інші представники групи метаморфічних гірських порід – сланець, кварцит, мраморірованний вапняк. Ну а кварцовий сланець відмінно застосуємо для обробки будівель в саду. Він стійкий до перепадів температури і не вигорає під дією сонячних променів.