Сучасна класика в інтер’єрі

Довідка
Теоретиками та практиками неокласики вважаються англійські, французькі та німецькі архітектори 18-19 століть. Зокрема шотландець Роберт Адам, який розробив полегшену та витончену версію раннього класицизму та зробив особливий акцент на витонченість внутрішнього оздоблення.

Як стиль в інтер’єрі сучасна класика оформилася на противагу модерну, який відрізнявся надмірною декоративністю та безліччю нефункціональних деталей. Неокласичний напрямок об’єднав античну красу та гармонію з більш демократичною реалізацією, відмовившись від масивності та монументальності.

Дизайн інтер’єру у стилі сучасна класика
Елегантна стриманість – так можна двома словами охарактеризувати неокласичну ідеологію. Компромісний стиль віддає перевагу простоті, гармонії, природним приглушеним фарбам.

Основні ознаки напряму:

планування з просторими світлими кімнатами;
мінімалістичність у меблях, декорі;
рівні, плавні, прості лінії та силуети;
поєднання природних та штучних матеріалів;
спокійна обстановка без яскраво вираженого консерватизму чи ексцентричності.

Сучасний класичний стиль в інтер’єрі: особливості планування
У дизайні інтер’єру квартир сучасна класика передбачає зонування із виділенням одного великого приміщення – вітальнею. Це логічний центр усієї композиції, з переходами з одного приміщення до іншого. Дверні отвори у разі можна оформити арками, а внутрішніх умовних кордонів використовувати колони чи напівколони. Світлі та високі стелі, наявність великих віконних отворів забезпечать гарну інсоляцію.

Головний принцип у плануванні конкретного приміщення – симетрія. Реалізується за рахунок парних елементів обстановки: книжкових шаф, світильників, диванів, кавових столиків.

Меблі в сучасному класичному дизайні інтер’єру
Неокласичний меблевий гарнітур має відомі риси:

вивірене поєднання плавних вигинів із жорсткими лініями;
форми позбавлені громіздкості та пишного барокового декору;
оббивка непомітна, але благородна, без складних орнаментів;
доречні сучасні варіації диванів Честерфілд та англійських крісел “з вухами”.
Сучасні класичні інтер’єри квартир у світлій гамі стануть виразнішими та динамічнішими, якщо наповнити їх контрастними меблями. Це може бути темне дерево журнального столика, тумби, консолей, так і текстильна обробка диванної групи.

У проекті квартири в темно-світлих тонах використано саме другий прийом: дивани насиченого кавового відтінку акцентують увагу на симетричній розстановці, у парі з ними працюють крісла шафранового відтінку з ліловими подушками.

Оздоблення поверхонь
Одночасне використання природних та штучних матеріалів відрізняє неокласику від класичного консерватизму. Облицювання мармуром, гранітом, дорогою деревиною успішно є сусідами з композитними панелями, плитами “під дерево”, пластиком.

В оформленні стін дизайн інтер’єру у сучасному класичному стилі використовує декоративну штукатурку, шпалери зі стриманим, але привабливим декором. Популярний вид обробки – дерев’яні стінові панелі або імітація буазер за допомогою молдингів.
Суворий ліпний декор – характерна риса, тут недоречна пишна ліпнина з безліччю декоративних елементів. У пріоритеті прості молдинги, карнизи та фризи з лаконічним рельєфом. Таке оформлення візуально піднімає стелю, а заразом упорядковує інтер’єр, вносить до нього симетрію.
В обробці підлоги можна використовувати натуральне дерево, паркет, паркетну дошку, керамограніт, мармур, ковролін. Покриття має бути нейтральним за колірною гамою. Хороший ефект дасть комбінація матеріалів: як варіант – паркету та однотонного килима з коротким ворсом.
Один із прикладів сучасної класики у заміському інтер’єрі – дизайн таунхауса. У вітальні стіни частково обклеєні світлими шпалерами в клітину, зона каміна виділена коричневими мармуром і темно-пісочною штукатуркою, решта стін облицьована білими дерев’яними панелями. По периметру стелі вбудовані точкові світильники. На фото видно, як гармонійно класичні буфет і комод можуть поєднуватися з мінімальним кутовим диваном.

Колірна гама в сучасному класичному інтер’єрі
Основу палітри становлять нейтральні природні відтінки. У своєму світлому втіленні вони роблять кімнату просторішою, а більш насичені фарби вносять акуратну графічність. Вставки золотих, бронзових, срібних тонів надають аристократичності. Допускаються яскраві акценти у вигляді складних складових кольорів (коралового, бірюзового, винного), але найчастіше в аксесуарах: світильниках, картинах, декоративних подушках.

Приклад сучасного інтер’єру з елементами класики – світла квартира із яскравими акцентами. У передпокої нейтральні сірі відтінки вигідно поєднуються з бузковою оббивкою лави.