Озеленювати сад за всіма правилами

Озеленення ділянки – це найприємніший етап в ландшафтних роботах , де можна дати уяві розігратися. А продуманий дизайн ділянки дозволяє не тільки надати завершений вигляд, але і створити сприятливий мікроклімат. Наприклад, вертикальний тип озеленення і тінню забезпечить, і перешкодою вітрі стане, і від пилу придорожньої захистить. А горизонтальне озеленення – це сполучна ланка в створенні єдиної композиції саду. Рослини також будуть відчищати повітря і позитивно впливати на психіку . Але як же відтворити гармонію природи на своєму шматочку землі, причому з першого разу?

При створенні злагодженої композиції на ділянці в першу чергу аналізують клімат. Звичайно, завжди є можливість створити хороші умови для рослин в теплицях. Але щоб вибрати невибагливі види рослин, найкраще провести аналізи довкілля. Також можна покластися на власні спостереження, проте в даному випадку шанс невдачі зростає.

Нарівні з кліматичними умовами важливий і фактор базового рельєфу. Неможливо якісно відтворити водойму, не враховуючи особливості ландшафту. Тому що водойма, наближений до природних умов, знаходиться нижче рівня землі. Тіньолюбні культури не виживуть в найвищих точках, де вони знаходяться в безперервному контакті з сонячними променями, а світлолюбні – при обмеженому світі в низьких точках.

Наступний пункт, який вимагає уваги, – це розташування будівель на ділянці. Красиві в’юнкі рослини допоможуть облагородити терасу, стіну будинку, паркан. А посадка високих дерев прямо біля будинку може виявитися вкрай невдалим рішенням в подальшому. Доросле дерево може постраждати під час грози і впасти на дах будинку, чому дачник як мінімум зазнає збитків.

Вибір предметів озеленення сильно залежить від розмірів ділянки. Власник великої території має можливість прикрасити її шикарними масивними декоративними стінами, арками і деревами, пограти з великою колірною гамою. Малому ділянці фахівці радять обмежити вибір палітри, щоб уникнути накопичення і надати природний затишок. Для таких ділянок вибирають один основний колір і підкреслюють його за допомогою відтінків.

Перераховані вище методи облагороджування території дозволяють використовувати потенціал землі і є найменш фінансово затратними, тому що не суперечать базовим умов навколишнього середовища. Але щоб ділянку і справді став місцем відпочинку, він повинен служити потребам власника і його сім’ї. При наявності дітей в родині знадобиться газон, де вони зможуть грати і пустувати, для літніх людей важливо місце усамітнення, а алергія може неабияк зіпсувати життя без ретельного відбору квітучих рослин. Однак як навмисно відтворити тінь? Межі на ділянці? Підкреслити красу квітів?

Продумане розташування рослин допоможе домогтися бажаного результату. Якщо метою є створити сад, доступний сонячним променям, то дерева прийнято висаджувати вздовж паркану, де вони не стануть перешкодою сонцю і прикрасять паркан. Це наочний метод вертикального озеленення. Жива огорожа буде функціональна, виглядати багато і барвисто. Створити тінь можуть пишні деревні рослини, декоровані кучерявими рослинами стіни і багато інших архітектурних предмети.