Ідеї декору: ситуації, коли штори вікнам не потрібні

З кожним роком оформлення вікон в інтер’єрах стає дедалі лаконічнішим, штори та тканини – простіше, а то й зовсім миготять інтер’єри без зайвого текстилю на вікнах. Ми попросили керівника студії «Затишна Квартира» Наталію Преображенську прокоментувати цей тренд, і вона розповіла, у яких контекстах це абсолютно «законно» стилістично.
Нестандартна форма вікон
Вважають, що незвичайні за формою вікна ускладнюють оформлення простору, адже все, що не за стандартом, непросто. Однак саме з круглими, вузькими чи широкими вікнами без штор інтер’єр виглядає виграшно: саме вікно ми перетворюємо на декоративний прийом. Так що сміливо знімаємо штори на мансардах та горищних приміщеннях!

Панорамні вікна
Велике панорамне вікно з гідним екстер’єром – найкраща прикраса житлового простору. Якщо ми звернемо увагу на інтер’єри північної Європи, ми побачимо: люди живуть за величезними вікнами без будь-якого текстилю, і це чудово!

Оформлене підвіконня
Звісно, ​​маленькі звичні підвіконня у сучасних новобудовах та «вторинках» навряд чи підійдуть для приємного дозвілля. Хоча, якщо поставити собі за мету, спорудити з підвіконня м’яку банкетку або симпатичну зону відпочинку – не так вже й складно. А ще можна оформити довкола вікна систему стелажів, і тоді штори будуть зайвими.

Вітражі та кольорове скло
До речі, тренд на вітражне скло без текстильного обрамлення у сучасних просторах знову стає актуальним. Вітражі – це, безумовно, тривіальний хід: адже тут важливий не просто колірний акцент, а свого роду чари та казковість, текстура скла. Саме такий декор вікна як ніщо інше створює атмосферу, дозволяє трансформувати інтер’єр, розширюючи його, обходячись при цьому без штор та портьєрів.

Скло з текстурою
На початку цього року ми реалізовували дизайн-проект підмосковного заміського будинку та задумали в зоні кухні саме таке текстурне скло, а з метою практичності передбачили лаконічні штори з льону. Однак замовники проекту прийшли в повне захоплення побачивши це вікно з текстурою і зовсім відмовилися від оформлення шторами. До речі, таке скло чудово для використання як внутрішні перегородки.

Скандинавська стилістика
Якщо ваші вікна виходять на північ або вам подобається скандинавський антураж, будьте сміливішими і зніміть штори. Так, вікна вільно пропускатимуть максимальну кількість денного світла, та й стильна аскетичність буде дуже доречною. Для декоративного ефекту раджу поставити на підвіконня монохромні постери у межах.